Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa

Mentha piperita

Opakowanie: 0,1 g

Roślina wieloletnia. Wysiew nasion na rozsadnik w kwietniu – maju, a następnie wysadzanie sadzonek jesienią na miejsce stałe. Zbiór na przełomie czerwca i lipca. Wysokość 30-100 cm w zależności od uprawy. Łodygi i liście ciemnozielone, często o antocyjanowym zabarwieniu i charakterystycznym mentolowym zapachu. Wymaga gleb próchnicznych, przepuszczalnych, dostatecznie wilgotnych. Stanowisko słoneczne. Za-stosowanie: przyprawa do zup, sałatek, potraw warzywnych i mięsnych oraz do sosów. Znane są jej właściwości orzeźwiające. Działa korzystnie na system trawienny. Pomaga przy migrenie, schorzeniach wątroby i dróg żółciowych oraz nieżytach górnych dróg oddechowych.

 

1 gwiadka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (73 głosów, średnia: 4,97 z 5)
Loading...Loading...
Gwarancja Jakości
Zobacz filmik na YT